Τα πιο ωφέλιμα ελληνικά τσάγια και ο τρόπος κατανάλωσης

Τα πιο οφέλιμα ελληνικά τσάγια και ο τρόπος κατανάλωσης

Το τσάι αποτελεί ένα πολύ διαδεδομένο ρόφημα, το οποίο βοηθά στη διατήρηση της υγείας και της ευεξίας του οργανισμού, χάρη στις πλούσιες ιδιότητες που περιέχει ανάλογα με το είδος που επιλέγουμε.

Στη χώρα μας, το απολαμβάνουμε από τα αρχαία κιόλας χρόνια, αφού έχουν βρεθεί αρκετές περιγραφές σε αρχαία κείμενα, ενώ και στις μέρες μας το τσάι αποτελεί μια καθημερινή επιλογή, καθώς τα τελευταία χρόνια παίρνει σταδιακά τη θέση που του αξίζει.
Και πώς θα μπορούσε να γίνεται αλλιώς… από τη στιγμή που στη χώρα μας μπορούμε να βρούμε πληθώρα βοτάνων με τα οποία μπορούμε να παρασκευάσουμε μερικά από τα πιο υγιεινά, θεραπευτικά και με πλούσιες ιδιότητες τσάγια! Μερικά βότανα θέλουν λίγα λεπτά βρασμού ενώ άλλα θέλουν απλά να παραμείνουν σε βραστό ή πολύ καυτό νερό για λίγα λεπτά.

Είδη τσαγιού και πώς να τα καταναλώσετε

1. Τσάι του βουνού
Τσάι του βουνού, ή αλλιώς Σιδερίτης. Ένα από τα πιο αρωματικά και εύγευστα βότανα, το οποίο φύεται σε όλα τα βουνά που πλαισιώνουν τη Μεσόγειο. Μπορεί να καταναλωθεί άφοβα σε καθημερινή βάση ως ρόφημα, αφού δεν έχουν παρατηρηθεί, μέχρι στιγμής, γνωστές παρενέργειες από τη χρήση του. Όσο για τις ευεργετικές του ιδιότητες, είναι πολυάριθμες! Είναι γνωστό για την αντιπυρετική και αντιοξειδωτική του δράση, ενώ παράλληλα θωρακίζει το ανοσοποιητικό, ενισχύει την κυκλοφορία του αίματος και χαρίζει στον οργανισμός μια αίσθηση υγείας και ευεξίας.

Πώς να το καταναλώσετε
Πιείτε το ως ρόφημα μέχρι και αργά την Άνοιξη, τα δροσερά βράδια. Το καλοκαίρι μπορείτε να το αφήσετε να κρυώσει.

2. Τσάι από Φασκόμηλο
Το φασκόμηλο χρησιμοποιείται από τα αρχαία χρόνια. Οι Έλληνες το θεωρούσαν ιερό φυτό και το είχαν αφιερώσει στο Δία! Οι ιδιότητές του, εκτός από το υπέροχο άρωμά του, είναι πολλές. Η πιο αξιοσημείωτη θεραπευτική αρετή του φασκόμηλου είναι ότι παρεμποδίζει την εφίδρωση, ενώ έχει αντιβιοτική, αντιμυκητική, αντισπασμωδική και υπογλυκαιμική δράση.

Πώς να το καταναλώσετε
Πιείτε το ως ρόφημα, αμέσως μόλις το βράσετε και μετά, πριν το φαγητό ή νωρίς το απόγευμα.

3. Τσάι από Χαμομήλι
Το χαμομήλι βοηθά στη χώνεψη, καθαρίζει τα νεφρά και τη χολή και καταπολεμά ρευματισμούς και αρθριτικά. Μεγάλος σύμμαχος του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος, προστατεύει από ημικρανίες που οφείλονται σε πιεσμένα νεύρα και καθαρίζει το νου έπειτα από έντονη νοητική κόπωση. Είναι γνωστό για τις καταπραϋντικές του ιδιότητες και για την συμβολή του στην αντιμετώπιση του άγχους.
Θα πρέπει επίσης να γνωρίζετε, πως η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων χαμομηλιού μπορεί να προκαλέσει πεπτικό ή γαστρεντερικό ερεθισμό. Λαμβάνοντας περισσότερο από τη συνιστώμενη δοσολογία του Χαμομηλιού, η οποία περιορίζεται σε 3 έως 4 φορές την ημέρα, μπορεί να προκαλέσει διάρροια, έμετο και ναυτία.

Πώς να το καταναλώσετε
Πιείτε το ως ρόφημα λίγη ώρα πριν τον ύπνο αν θέλετε να χαλαρώσετε στο τέλος της ημέρας. Βέβαια, μπορεί να καταναλωθεί όλες τις ώρες της ημέρας και να μας χαρίσει τις πλούσιες ιδιότητές του για τη συνέχεια της!

4. Τσάι Τίλιο
Αυτό το σημαντικό βότανο προέρχεται από το δέντρο φλαμουριά, το οποίο ευδοκιμεί κυρίως στο εύκρατο κλίμα του Βορείου Ημισφαιρίου και ιδιαίτερα στην Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική και την Ασία. Η φλαμουριά, ή φιλύρα, είναι γνωστή από την αρχαιότητα, με περιγραφές της να υπάρχουν στην ελληνική μυθολογία και όχι μόνο.

Θεωρείται πολύ αποτελεσματικό αντιβηχικό, σπασμολυτικό, εφιδρωτικό και ηρεμιστικό βότανο. Δρα κατά του πονοκεφάλου, του πανικού, της νευρικής ταχυπαλμίας και της υψηλής πίεσης.

Πώς να το καταναλώσετε
Πιείτε το ως αφέψημα, ζεστό ή κρύο, όλες τις ώρες της ημέρας. Το ζεστό τσάι του, είναι ένα παραδοσιακό γιατρικό για το κρύωμα, την ανακούφιση από το συνάχι και γενικά για τα προβλήματα των αναπνευστικών οδών.

5. Τσάι Ρίγανης
Η ρίγανη είναι γνωστό πως δίνει μια ιδιαίτερη και ευχάριστη γεύση στα φαγητά μας, όμως μπορείτε να την απολαύσετε και με τη μορφή τσαγιού, αποκτώντας όλα εκείνα τα σπουδαία οφέλη που χαρίζει στον οργανισμό. Το τσάι ρίγανης είναι μυοχαλαρωτικό, καθαρίζει τους πνεύμονες, διευκολύνει την πέψη και την απομάκρυνση των τοξινών. Επίσης, είναι μια πλούσια πηγή φυτικών ινών και περιέχει πτητικά έλαια, στερόλες αλλά και φλαβονοειδή.

Πώς να το καταναλώσετε
Μπορείτε να την καταναλώσετε ως ρόφημα, αφού βράσετε νερό και σουρώσετε το μείγμα. Επίσης, μπορείτε να κάνετε στοματικές πλύσεις με το αφέψημα της ρίγανης βοηθώντας στην αντιμετώπιση των διαταραχών σε δόντια και ούλα.

6. Τσάι Δεντρολίβανου
Το δεντρολίβανο ανθίζει από το Μάρτιο μέχρι το Μάιο και όλα τα μέρη του φυτού έχουν έντονο άρωμα. Είναι ένα εξαιρετικό τονωτικό και σπασμολυτικό ενώ ασκεί επίδραση και πάνω στην έκκριση της χολής. Σύγχρονες μελέτες έχουν δείξει ότι το ενεργό συστατικό του δεντρολίβανου, μπορεί να προστατεύσει τον εγκέφαλο από το εγκεφαλικό και τη νευροεκφύλιση, βοηθώντας στην ενίσχυση της μνήμης και της διατήρησης της συνολικότερης υγείας του εγκεφάλου.

Πώς να το καταναλώσετε
Φτιάξτε ένα τσάι δεντρολίβανου παρασκευάζοντάς το ως αφέψημα. Βράστε το νερό και αφήστε μια χούφτα από δεντρολίβανο μέσα στο σκεύος. Έπειτα, σουρώστε και απολαύστε το!

7. Τσάι Μέντας
Σύγχρονες επιστημονικές έρευνες έχουν επιβεβαιώσει ότι αυτό το αξιοσημείωτο φυτό διαθέτει περισσότερες θεραπευτικές ιδιότητες απ’ ό,τι πιστεύαμε. Έχει εξαιρετικά ευεργετικές ιδιότητες καθώς αποτοξινώνει τον οργανισμό, φτιάχνει άμεσα τη διάθεση, τονώνει το νευρικό σύστημα και έχει αντικαταθλιπτική δράση.

Επίσης, το τσάι μέντας δεν καθαρίζει μόνο τον δικό μας οργανισμό, αφού οι μυρωδιές που αναβλύζουν από το ευωδιαστό αυτό φυτό «καθαρίζουν» και ανανεώνουν την ατμόσφαιρα εξαφανίζοντας τις δυσάρεστες οσμές.

Πώς να το καταναλώσετε
Πιείτε τη ως αφέψημα, ζεστή ή κρύα, όλους τους μήνες του έτους. Αν τη χρησιμοποιήσετε βραδινές ώρες, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι υπάρχει περίπτωση να σας τονώσει και να προκαλέσει μια ελαφριά αϋπνία!

8. Τσάι Δυόσμου
Ο δυόσμος είναι είδος μέντας, το οποίο είναι ιθαγενές της Ευρώπης και της Νοτιοδυτικής Ασίας. Ο δυόσμος εκτός από αιθέριο έλαιο, ταννίνη και διαιτητικές ίνες, περιέχει επίσης πληθώρα ευεργετικών συστατικών που ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού. Το τσάι δυόσμου, είναι εξαιρετικά διουρητικό και εφιδρωτικό απομακρύνοντας τις τοξίνες, ενώ παρέχει προστασία στον οργανισμό λόγω των αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων του.

Πώς να το καταναλώσετε
Πιείτε το ως αφέψημα ζεστό ή κρύο. Είναι εξαιρετικά εύγευστο και ταιριάζει σε όλες τις ώρες της ημέρας.

9. Τσάι Δίκταμου
Το ξεχωριστό αυτό βότανο είναι το καμάρι της Κρήτης! Η θεσπέσια μυρωδιά και το αρωματικό του αφέψημα το κατατάσσουν στα πιο αγαπημένα ροφήματα, ενώ περιέχει πλούσιες ευεργετικές ιδιότητες. Μυοχαλαρωτικό, αντιφλεγμονώδες, αντιοξειδωτικό, αντιπυρετικό, το δίκταμο (ή αλλιώς έρωντας!) κατευνάζει τις νευρικές διαταραχές, ηρεμεί τον πονοκέφαλο και τον πονόδοντο. Κάνει πολύ καλό στο πεπτικό σύστημα, στα νεφρά, στη χολή και στο συκώτι.

Πώς να το καταναλώσετε
Βράστε το νερό και βάλτε μέσα στο ποτήρι μια χούφτα από δίκταμο. Έπειτα, σουρώστε και απολαύστε το. Όσο για τη δεύτερη ονομασία που του έχουν προσδώσει οι Κρήτες… πιείτε το αφέψημά του παρέα με το ταίρι σας και αναζωπυρώστε τον έρωτά σας!

10. Τσάι Ιβίσκου
Το τσάι ιβίσκου αποτελεί ένα δημοφιλές ρόφημα ανά τον κόσμο, κερδίζοντας ακόμα μεγαλύτερη προσοχή λόγω της χρήσης του ως φαρμακευτικό ρόφημα που μπορούμε να το απολαύσουμε ζεστό ή κρύο. Περιέχει βιταμίνη C, μεταλλικά στοιχεία και διάφορα αντιοξειδωτικά. Λέγεται ότι το τσάι ιβίσκου, έχει μια σειρά σημαντικών πλεονεκτημάτων για την υγεία μας, από απώλεια βάρους μέχρι έλεγχο της υπέρτασης.

Πώς να το καταναλώσετε
Σαν αφέψημα μπορείτε να πίνετε τρεις κούπες την ημέρα. Εκτός από την υγιή καρδιά, θα παρατηρήσετε και αυξημένη ευθυμία αλλά και διάθεση για… φλερτ καθώς θεωρείται ήπιο αφροδισιακό.

11. Τσάι Λουίζας
Την αφήσαμε τελευταία, μα δεν υπάρχουν λόγια και για αυτό το υπέροχο φυτό! Όχι τυχαία, η λουίζα λέγεται, εκτός από το γνωστό λεμονόχορτο και… ομορφόχορτο!

Με γεύση ευχάριστα λεμονάτη, βοηθά τον οργανισμό να απομακρύνει τα περιττά κιλά. Καθαρίζει και περιποιείται τα λιποκύτταρα απαλλάσσοντάς τα από την κυτταρίτιδα. Καθαρίζει το δέρμα και το βοηθά να λάμπει καθώς αποβάλλει σιγά σιγά όλες τις τοξίνες, αφήνει ένα λεπτό άρωμα στον χώρο και μια ευχάριστη γεύση στο στόμα.

Πώς να το καταναλώσετε
Φτιάξτε ένα γευστικό ρόφημα ή αφέψημα από αυτό το υπέροχο βότανο αφού βράσετε νερό και ακολουθήσετε τη γνωστή διαδικασία. Επίσης, μπορείτε να το πιείτε και κρύο για μια εναλλακτική και δροσιστική επιλογή. Καλή απόλαυση!

Πηγή:healthynews.gr
iatroi.gr

Σχόλια