Κόβουν την όρεξη


Γεια σας. Η τροφή σκοτώνει.
Η τροφή κάνει πάρα πάρα πάρα πάρα πολύ κακό στην υγεία μας!!! Δεν υπάρχει πείνα!!! Δεν υπάρχει, σε γενικές γραμμές, η δίψα!!! 
Υπάρχουν κακές σύνηθες που σκοτώνουν!! Υπάρχει ψεύτο-πείνα και ψεύτο-δίψα!!! 
Υπάρχουν γνώσεις που σώζουν και υπάρχουν γνώσεις που σκοτώνουν. (και σε περισσότερους από μας, δυστυχώς, υπάρχει μεγάλη, μεγάλη, μεγάλη ημιμάθεια)

Με τις τροφές που τρώμε σκοτώνουμε τον εαυτό μας, σκοτώνουμε ζώα, ψάρια, πουλιά, περιβάλλον, Γη ολόκληρη.

Ψάχνοντας για το θέμα Κόβουν την όρεξη πριν ένα χρόνο περίπου από δω και από κι βρήκα και έγραψα αυτά εδώ. Υπάρχουν πάρα πάρα πολλές απόψεις για το θέμα που η μία αντικρούει την άλλη. Εγώ δεν ξέρω τίποτα.

Επαναλαμβάνω, δεν έχουμε ανάγκη ούτε από τις τροφές, ούτε από τα υγρά.
Πρανοφάγος Breatharian (όχι 100%) Βασίλης Καφ.

Κόβουν την όρεξη

Καφές, Μαύρο, ή Πράσινο Τσάι. Περιέχουν καφεΐνη, έχουν την ιδιότητα να κόβουν την όρεξη, βοηθάνε στο κάψιμο των θερμίδων και ενισχύουν την θερμογένεση μέσω της οποίας καταναλώνετε περισσότερες θερμίδες μέσα στην ημέρα. Προσοχή στην υπερβολική κατανάλωση, ιδίως αν έχετε προβλήματα υγείας.

Μέντα: Πιείτε ένα τσάι μέντας ή κάψτε στη φωτιά λίγη μέντα προκειμένου να περιορίσετε την όρεξή σας. Σύμφωνα με έρευνες άτομα που εισπνέουν το άρωμα της μέντας κάθε 2 ώρες νιώθουν λιγότερο πεινασμένοι και καταναλώνουν μικρότερες μερίδες.

Μηλόξυδο: Δημιουργεί αίσθημα πληρότητας για μεγάλο διάστημα, ενώ παράλληλα βοηθά στην χώνεψη και μειώνει τον χρόνο που το λίπος παραμένει στο πεπτικό σύστημα.

Μπαχαρικά: Σύμφωνα με έρευνες, ορισμένα βότανα και μπαχαρικά βοηθούν ώστε να διατηρήσετε ένα σωστό σωματικό βάρος, αυξάνοντας τον μεταβολισμό και συρρικνώνοντας τον λιπώδη ιστό. Η κανέλα, ο κουρκουμάς και το πιπέρι καγιέν, ανήκουν στην παραπάνω κατηγορία.

Πιπέρι καγιέν: Μελέτες έχουν δείξει ότι βοηθάει να κρατηθείτε χορτάτοι και αυξάνει το μεταβολισμό μέσω της θερμογένεσης.

Παγάκια: Προτού ξεκινήσετε το φαγητό ή όταν σας πιάσει κάποια λιγούρα από αυτές που χαλάνε τη δίαιτα, βάλτε για τρία λεπτά στο στόμα σας ένα παγάκι. Το κρύο έχει αναισθητικές ιδιότητες στους γευστικούς κάλυκες, πράγμα που «παγώνει» την όρεξη. Είναι ένας φυσικός και ακίνδυνος τρόπος διακοπής της όρεξης και μάλιστα με μηδέν θερμίδες. Ξεκινήστε το γεύμα σας μασώντας ένα παγάκι σαν καραμέλα. Θα σας βοηθήσει στη διαχείριση της πείνας. Δοκιμάστε το επίσης και στο τέλος του γεύματος. Το κρύο συμβάλλει στην επιβράδυνση της πέψης καθώς ο συνδυασμός παγωμένου και πόνου ενεργοποιεί το συμπαθητικό νευρικό σύστημα. Είναι στο χέρι σας. Ξεκινήστε τη δίαιτά σας με πάγο!

Περί ορέξεως, παγάκια! Στο σπίτι, μπορείτε να ετοιμάσετε ειδικά παγάκια τα οποία θα έχουν ακόμα καλύτερα αποτελέσματα στη διακοπή της πείνας. Γεμίστε μια κατσαρόλα με κρύο νερό και προσθέστε συστατικά που επίσης έχουν την ιδιότητα να κόβουν την όρεξη. Μπορείτε, δοκιμάζοντάς τα να διαπιστώσετε ποιο είναι αυτό που δουλεύει καλύτερα στην περίπτωσή σας π.χ. αφέψημα γαρίφαλου, κανέλα, μαύρη σοκολάτα με 100% κακάο, σαφράν (να μην αναμειγνύονται μεταξύ τους).

Δοκιμάστε τη Ρίζα Yacon: Η ρίζα Yacon, είναι ένας βολβός από τις Άνδεις με αδυνατιστική δράση. Με πλούσια αντιοξειδωτική δράση το Yacon συνεισφέρει θετικά στον οργανισμό και το ανοσοποιητικό και ταυτόχρονα διατηρεί τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα σταθερά, βοηθώντας παράλληλα και στη δυσκοιλιότητα. Οι φρουκτο-ολισακχαρίτες που περιέχει μειώνουν την έκκριση της ορμόνης γκρελίνης (ονομάζεται και ορμόνη της πείνας), με αποτέλεσμα να μειώνεται η όρεξη και να αυξάνεται η αίσθηση κορεσμού. Διατηρεί τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα χαμηλά και συνεισφέρει θετικά στον οργανισμό χάρη στην υψηλή περιεκτικότητα σε κεστόζη και νυστόζη. Συμβάλλει αποτελεσματικά στη μείωση της όρεξης και στην αύξηση του αισθήματος κορεσμού. Θα τη βρείτε στη Ρίζα Yacon της SUPERFOODS.

Αυξήστε τις ενδορφίνες σου: Σε μια μελέτη από τη Βραζιλία οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, εκτός από την καύση θερμίδων και την ενίσχυση του μεταβολισμού, η άσκηση μπορεί να αποκαταστήσει την ευαισθησία των νευρώνων που εμπλέκονται στον κορεσμό, γεγονός που με τη σειρά του κόβει την όρεξη και περιορίζει την κατανάλωση τροφής. Ακόμα και μια βόλτα αρκεί. Μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Exeter διαπίστωσε ότι 15 λεπτά περπάτημα μείωσε την όρεξη κατά 50%!

Κοιμηθείτε: Η έλλειψη ύπνου και η αϋπνία αυξάνει την γκρελίνη- ορμόνη που ρυθμίζει την πείνα και αυξάνει την όρεξη  - ενώ διαταράσσει τους νευροδιαβιβαστές σεροτονίνη και μελατονίνη με αποτέλεσμα να αυξάνεται η όρεξή σας και να ζητάτε περισσότερες αμυλούχες τροφές. Προσπαθήστε να κοιμάστε 7 - 9 ώρες κάθε βράδυ.

Το τρέξιμο είναι μια πολύ καλή μορφή άσκησης που μπορεί να φέρει το αίσθημα του κορεσμού πολύ γρήγορα. Άλλωστε, το τρέξιμο αυξάνει την ορμόνη που κόβει την όρεξη και έτσι δεν πεινάτε για περισσότερη ώρα.

Το περπάτημα είναι ακόμα μια άσκηση που μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την όρεξή σου. Μισή ώρα τρεξίματος καθημερινά, σε μέτρια ένταση, θα μειώσει την πείνα σας και θα τρέξει τον μεταβολισμό σας, με αποτέλεσμα να δείτε πιο σύντομα τα αποτελέσματα του αδυνατίσματος που επιθυμείτε.

Τα βάρη (μέτρια κιλά και σε μέτρια ένταση), σμιλεύουν τους μυς του κορμιού και ταυτόχρονα ικανοποιούν και το φέρνουν και το αίσθημα του κορεσμού. Πρόκειται άλλωστε, για μια μορφή άσκησης που δεν χρειάζεται ιδιαίτερο κόπο, δεν αυξάνει τη θερμοκρασία του σώματος και δεν αποζητάτε την κατανάλωση πολλών θερμίδων αργότερα.

Η γιόγκα: Η γιόγκα βοηθά στην ευλυγισία του σώματος και πρόκειται για μια ήπια μορφή άσκησης που διατηρεί την θερμοκρασία του σώματος σε μια ισορροπία. Η σωστή εκτέλεση των ασκήσεων της γιόγκα, προσφέρουν ευεξία του πνεύματος που δεν απασχολείται πια από επίγειες απολαύσεις όπως είναι και το φαγητό!  

Αλλάξτε τη γεύση σας:  Καταναλώσετε ανθρακούχο νερό με λίγο λάιμ ή ένα λάιτ αναψυκτικό, τα οποίο δε θα σας επιβαρύνει θερμιδικά αλλά αντίθετα θα σας αναζωογονήσει και θα σας ικανοποιήσει την επιθυμία για γλυκιά γεύση. 

Απασχολείστε το μυαλό σας: Πολλές φορές μπορεί η λιγούρα να γίνει εμμονή. Και όσο προσπαθούμε να την καταπιέσουμε τόσο πιο έντονα βασανίζει το μυαλό μας. Προσπαθήστε λοιπόν να βγάλετε από το μυαλό σας το θέμα του φαγητού και ασχοληθείτε με κάτι άλλο. Καταπιαστείτε με δουλειές του σπιτιού, τηλεφωνήστε σε κάποια φίλη σας ή κάντε μια βόλτα.


Ποιες ασκήσεις ανοίγουν την όρεξη;

Το κολύμπι είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα μορφής άσκησης που μπορεί να σου ανοίξει την όρεξη, ακόμα και για αρκετές ώρες μετά την κολύμβηση. Στην πραγματικότητα, οι θερμίδες που καις όταν κολυμπάς είναι οι ίδιες ή και λιγότερες σε σχέση με κάποιο άλλο άθλημα, ενώ η πείνα που αισθάνεσαι κατόπιν, είναι πολύ μεγαλύτερη. Αυτό συμβαίνει γιατί η κολύμβηση σε κρύο νερό ιδιαίτερα. Το δροσερό νερό κατεβάζει την θερμοκρασία του σώματος με αποτέλεσμα, το σώμα να αναζητά περισσότερες θερμίδες για να αναπληρώσει το κενό.

Τα βότανα που κόβουν την όρεξη

Για να αποκτήσεις τέλεια σιλουέτα, βασίσου στα βότανα που κόβουν την όρεξη και σε βοηθάνε να ακολουθήσεις πιστά τη δίαιτά σου!
29.03.2018


ΕΧΕΙΣ ΔΙΑΒΑΣΕΙ

Θέλεις να ελέγξεις την πείνα σου; Προτίμησε βότανα που κόβουν την όρεξη, μετριάζοντας τα ερεθίσματα που προκαλούν πείνα ή κάποια που μπορούν να σε βοηθήσουν να καταπολεμήσεις το άγχος το οποία συχνά είναι η αιτία του τσιμπολογήματος.

·         Το πράσινο τσάι, εκτός από το ότι μειώνει την όρεξη, περιέχει κατεχίνες, οι οποίες ενισχύουν την καύση θερμίδων, υποκινώντας έμμεσα την παραγωγή μιας ουσίας, της κυκλικής μονοφωσφορικής αδενοσίνης, που ενεργοποιεί το μεταβολισμό.
·         Ανάμεσα στα βότανα με χαλαρωτικές ιδιότητες, προτίμησε τα άνθη πορτοκαλιάς ή το τίλιο, γνωστά για την ηρεμιστική και χαλαρωτική τους δράση.
·         Δοκίμασε επίσης την αλθαία (δεντρομολόχα ή νερομολόχα): μαλακτική και καταπραϋντική, παρέχει μια αίσθηση κορεσμού.
·         Τέλος, για να δώσεις χρώμα στο αφέψημα, πρόσθεσε άνθη ιβίσκου, που αναζωογονεί το σώμα.
Πώς θα φτιάξεις ένα αφέψημα από βότανα που κόβουν την όρεξη
1.      Φτιάξε ένα μείγμα από 100 γραμμ. πράσινο τσάι, 60 γραμμ. άνθη ιβίσκου, 40 γραμμ. άνθη πορτοκαλιάς και 100 γραμμ. αλθαίας.

2.      Ρίξε σε 1,5 λίτρο βραστό νερό 2 κ.σ. από το μείγμα. Βράσ’ το για 30 δευτερόλεπτα, άφησέ το να καθίσει για 15 λεπτά και σούρωσέ το.

3.      Βάλ’ το σε θερμός και πίνε στη διάρκεια της ημέρας.

Σχόλια