Η Πιτσάνη & οι 5 βασικές ιδιότητες του Κριθαρόνερου για καλύτερη υγεία


Ετοιμάζοντας τελευταία ένα σεμινάριο αφιερωμένο στην Ιπποκρατική Ιατρική και στην ολιστική προσέγγιση του Ιπποκράτη πάνω στην υγεία και ευεξία μελέτησα πολλά σχετικά κείμενα και βιβλία. Τόσα χρόνια παιδί της APIVITA η αλήθεια είναι ότι έχω εμβολιαστεί με την Ιπποκρατική φιλοσοφία, όμως ομολογώ πως μελετώντας ξανά Ιπποκράτη ανακάλυψα και συνεχίζω να ανακαλύπτω θησαυρούς υγείας και ευεξίας! Η μελέτη λοιπόν με οδήγησε στη θεραπευτική Πιτσάνη, είχα ακούσει γι΄ αυτήν και για το ξακουστό κριθαρόνερο αλλά δεν τα είχα δοκιμάσει ποτέ. Το κριθαρόνερο ή κριθαρόζουμο είναι ένα πολύ παλιό ελιξίριο υγείας που οι πρόγονοί μας συμπεριλάμβαναν στην καθημερινή τους διατροφή από την αυγή του πολιτισμού. Ο Ιπποκράτης συχνά χορηγούσε στους αρρώστους κριθαρόνερο, γνωρίζοντας την πολύ υψηλή θρεπτική του αξία και την αναρρωτική του δύναμη.

Τι είναι η Πιτσάνη; Είναι οι αποφλοιωμένοι σπόροι κριθαριού και με αυτήν φτιάχνεται το κριθαρόνερο.  Αποτελεί εξαιρετική πηγή θρεπτικών συστατικών απαραίτητων για τον οργανισμό προκειμένου να αναπτυχθεί, να αναρρώσει αλλά και να διατηρηθεί σε υγιή κατάσταση.

Τα οφέλη του κριθαρόνερου για την υγεία

Το κριθαρόνερο κατατάσσεται στην κατηγορία των υγιεινών ροφημάτων επειδή είναι γεμάτο με πολλά απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Λόγω του ότι το κριθάρι είναι εξαιρετική πηγή διαλυτών και αδιάλυτων ινών, βιταμινών (συμπλέγματος Β, Ε, C), και βασικών μεταλλικών στοιχείων (ασβέστιο, σίδηρο, μαγγάνιο, μαγνήσιο, ψευδάργυρος και χαλκός) πιστεύεται ότι μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και σακχαρώδους διαβήτη. Η οστεοπόρωση, τα προβλήματα συκωτιού, η ραχίτιδα, η ουρολοίμωξη, η δυσπεψία, ο πυρετός, η οξεία και χρόνια νεφρίτιδα και οι ρευματισμοί αντιμετωπίζονται επίσης με θεραπεία βασισμένη στο κριθάρι.

Όπως καταλαβαίνεις το κριθαρόνερο αποτελεί ένα πολύ σημαντικό booster υγείας και ευεξίας και να παρακάτω μερικοί λόγοι που αξίζει να το δοκιμάσεις:

1. Βοηθά στην Αποτοξίνωση

Η τακτική χρήση του κριθαρόνερου βοηθά στον καθαρισμό του σώματος από τις τοξίνες, που βρίσκονται στο σώμα και στον εντερικό σωλήνα, μέσω του ουροποιητικού συστήματος. Αυτή η διαδικασία προκαλείται κυρίως από μια ομάδα σακχάρων που ονομάζονται Β-γλυκάνες και βρίσκονται στα κυτταρικά τοιχώματα του κριθαριού αλλά και λόγω της διουριτικής του δράσης.

2. Αποτελεί σημαντικό σπιτικό γιατρικό για τη θεραπεία λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος

Δεδομένου ότι το κριθαρόνερο δρα ως διουρητικό θεωρείται φυσικό γιατρικό για τις λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος και συχνά συνιστάται σε παιδιά ή ενήλικες να καταναλώνουν μερικά ποτήρια κριθαρόνερο σε καθημερινή βάση έως ότου υποχωρήσει η μόλυνση. Καθαρίζει όλο τον οργανισμό, τα νεφρά και την κύστη και είναι εξαιρετική θεραπεία για πέτρες στα νεφρά και κυστίτιδες.

3. Βοηθά στην αντιμετώπιση προβλημάτων που σχετίζονται με την πέψη

Όντας αλκαλικό από τη φύση του και πλούσιο σε διαλυτές και αδιάλυτες φυτικές ίνες, το κριθαρόνερο είναι εξαιρετικό για την καλή υγεία του εντέρου και βοηθά την πέψη. Στην Αγιουβέρδα (αρχαία Ινδική Ιατρική), το κριθαρόνερο θεωρείται χωνευτικός και τονωτικός παράγοντας που βοηθά στη διευκόλυνση της διαδικασίας πέψης, ειδικά για εκείνους που έχουν χαμηλή agni (πεπτική φωτιά). Συνιστάται συχνά σε όσους πάσχουν από δυσκοιλιότητα ή διάρροια και επίσης βοηθά στην αποκατάσταση της ισορροπίας των ηλεκτρολυτών κατά τη διάρκεια λοιμώξεων.

4. Βοηθά στην απώλεια βάρους

Λόγω του ότι το κριθάρι είναι μια εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, το κριθαρόνερο αποτελεί και αυτό σημαντική πηγή. Ως εκ τούτου αποδεικνύεται ότι είναι μια πολύ καλή επιλογή για όσους επιδιώκουν να χάσουν βάρος, καθώς τείνει να δημιουργεί αίσθημα κορεσμού για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, μειώνοντας έτσι την πρόσληψη τροφής (συνίσταται η κατανάλωση 3 ποτηριών κριθαρόνερου την ημέρα). Επιπλέον, καθώς είναι πολύ ευεργετικό για την πέψη, διεγείρει το μεταβολισμό των λιπών. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι μπορείς να καταναλώνεις υπερβολική ποσότητα λιπαρών τροφών και μετά να περιμένεις το κριθαρόνερο να κάνει τα μαγικά του!

5. Μειώνει τη χοληστερόλη και το σάκχαρο στο αίμα

Όντας μια καλή πηγή ινών και β-γλυκανών, το κριθαρόνερο ελέγχει τη χοληστερόλη του αίματος (αναστέλλοντας την απορρόφηση της LDL και των τριγλυκεριδίων από τα τρόφιμα) και το σάκχαρο του αίματος (επιβράδυνση της απορρόφησης της γλυκόζης μετά από το γεύμα και μείωση της αύξησής της καθώς και της ινσουλίνης). Το κριθάρι θεωρείται τροφή χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη. Επιπλέον έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, προστατεύει την καρδιά και όλο το σώμα.

Φορτωμένο με θρεπτικά συστατικά, το κριθαρόνερο είναι επίσης ένα θαυμάσιο ρόφημα για τις έγκυες γυναίκες. Βοηθά την πέψη και  μειώνει την πρωινή ναυτία. Ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα για να αποφευχθεί ο διαβήτης κύησης και επίσης προλαμβάνει μυκητιάσεις κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Καθώς βοηθά στην αποτοξίνωση και στην αποβολή της υπερβολικής ποσότητας νερού από το σώμα, βοηθά στην αντιμετώπιση της κατακράτησης υγρών και αποτρέπει το σχηματισμό οιδημάτων. Οι θηλάζουσες μητέρες μπορούν επίσης να πιουν κριθαρόνερο ως γαλακτογόνα τροφή για να ενισχύσουν την αύξηση της παραγωγής μητρικού γάλακτος.

ΣΥΝΤΑΓΗ

Από βραδύς σε ένα θερμός τοποθετείς βρασμένο νερό (κατά προτίμηση φιλτραρισμένο) και προσθέτεις δύο έως τέσσερις κουταλιές της σούπας Πιτσάνη (σπόροι κριθαριού). Το πρωί το σουρώνεις. Πίνεις το ζουμί σαν τσάι (με λεμόνι ή λίγη κανέλα ή λίγο κουρκουμά) και το μουλιασμένο κριθάρι μπορεί να γίνει ένα νόστιμο πρωινό αν προσθέσεις φρούτα, ξηρούς καρπούς και λίγη κανέλα.  Όσο περισσέψει το βάζεις στο ψυγείο σε γυάλινο μπουκάλι και το πίνεις κατά τη διάρκεια της ημέρας. Επίσης με το μουλιασμένο κριθάρι μπορείς να φτιάξεις σαλάτα ταμπουλέ (αντικαθιστώντας το πλιγούρι με κριθάρι) ή να πασπαλίσεις με αυτό οποιαδήποτε σαλάτα σου.


Για να νιώσει κανείς τα θεραπευτικά αποτελέσματα θα πρέπει να πίνει κριθαρόνερο κάθε μέρα για τουλάχιστον ένα μήνα. Και επειδή μια τροφή μπορεί να είναι φάρμακο για κάποιον και φαρμάκι για κάποιον άλλο, πριν ακολουθήσεις τη συνταγή οποιουδήποτε άρθρου συμβουλέψου τον ολιστικό ιατρό ή τον φυσικοπαθητικό σου. Αν δεν έχεις ακόμα έναν τέτοιο γιατρό δίπλα σου ήρθε η ώρα να βρεις!

Το κριθάρι σαν σπόρος δεν είναι κατάλληλο για όσους έχουν κοιλιοκάκη, δυσανεξία στη γλουτένη, σύνδρομο εντερικής διαπερατότητας, συχνά πρηξίματα και έντονη δυσκοιλιότητα.

Αν θέλεις να βάλεις την Πιτσάνη στη διατροφή σου, διατίθεται μόνο από το Αγρόκτημα Αντωνόπουλου, είναι προϊόν βιολογικής γεωργίας και θα το βρεις εδώ


Πηγή: beautywithin.gr

Σχόλια